LG D2342P Super3D monitor ve kısa kısa deneyimlerim (2) – SPAKSU™ Blog [fdx-switch-link]

LG D2342P Super3D monitor ve kısa kısa deneyimlerim (2)

Cinema 3D teknolojisine sahip LG 3D D2342P modelinin birazda 3D teknolojisini nasıl kullandığını, görüntülerin nasıl 3D hale geldiğini herkesin anlayacağı dilden kısaca bir anlatayım. Monitörün barındırdığı 3 tane 3D oluşturma teknolojisi var. Birincisi “Side By Side”, ikincisi “Top and Bottom” ve üçüncüsü “Line Interlaced”. Bu saydığım 3 teknoloji 3D görüntüleri monitör üzerinde oluşturarak, Pasif 3D gözlükler yardımı ile bu görüntüleri izlemenize olanak sağlıyor. Yazının devamında bu teknolojilerin mantığını kısaca anlatacağım.

Side by Side ‘SBS’ (Yan Yana);

İsminden de anladığımız üzere 3D görüntüleri oluşturmak için yan yana iki görüntünün birleşmesidir. İki görüntüye normal şekilde bakıldığında gözle görülür çok ufak farklar vardır. Bu görüntülerin üst üste bindiğinde oluşan farkların gözlük yardımı ile algılanmasına 3D görüntünün oluşması diyebiliriz. Alttaki birinci resimde SBS görüntünün normal halini görüyoruz, ikinci resimde de iki görüntünün üst üste geldiğindeki 3D görüntü halini görüyoruz. İki görüntü arasında bazı yerlede görüldüğü üzere farklar var. İşte SBS’de 3D görüntüsü bu şekilde meydana geliyor. Half-SBS dediğimiz 3D filmi 1920x1080px olarak izlediğimizi düşünürüz ancak bu 960x1080px çözünürlüğünde iki görüntünün birleşimi ile oluşan bir görüntü olduğu için oluşan 3D görüntü FullHD değildir.

Side by Side normal görüntü (büyütmek için resme tıklayın)

Side by Side 3D görüntü

Top and Bottom (Üst ve Alt)

Side by Side mantığı ile aynı mantığı taşır fakat ondan ayıran özelliği üst üste olan iki görüntünün birleşimi ile oluşur. Yani 1920x1080px bir 3D filmde 1920x540px lik iki tane üst ve alt görüntü mevcuttur. Bilgisayar ortamında pek rastlamadığım bir 3D teknolojisi olduğu için genelde televizyonlarda kullanılıyor sanırım. 3D olarak izlediğim filmlerin çoğu SBS görüntülerdi. Tabi özellikle Top and Bottom teknolojisini kullanan filmler ararsanız bu tarz filmlerde mevcut.

Diğer iki görüntü teknolojisini deneyebildim ancak “Line Interlaced (iç içe geçen çizgiler)” teknolojisi deneme şansım pek olmadı. Bu yüzden bu konuyu sonraya saklıyorum. Tabi tüm bu teknolojilerin bir sürü teknik açıklamaları var ancak bunlarla kafanızı karıştırmak yerine en basit şekliyle anlatmanın daha yararlı olacağını düşüdüm. Umarım faydalı olmuştur.

3 yorumlar On LG D2342P Super3D monitor ve kısa kısa deneyimlerim (2)

  • hocam ben bu monıtoru bugun aldım anca sıde by sıde modunda goruntu asırı derecede buyuyor yanyana gozukmuyor yardımcı olursan sevınırım

  • Çağrı SBS modunda iken açtığın 3D film eğer “SBS ve tam ekran” olarak açarsan düzgün görüntü elde edersin.

Bi Yanıt Bırak:

E-posta hesabınız yayınlanmayacak.

© 2006-2023 Tüm hakları Spaksu Markasına aittir.
Bu site ve içeriği, Kullanım Kuralları kapsamında belirtilen koşullar çerçevesinde kullanılmalıdır. Hiçbir şekilde site ve içeriğinin tamamı veya bir bölümü, Kullanım Şartları yerine getirilmeden özel izin alınmadan kopyalanamaz, dağıtılamaz, yeniden yayınlanamaz, çoğaltılamaz veya başka bir ortamda kullanılamaz