Paypal nedir? Nasıl kullanılır? – SPAKSU™ Blog [fdx-switch-link]

Paypal nedir? Nasıl kullanılır?

Öncelikle Paypal nedir? onu belirtelim. Elektronik posta (mail) adresiniz ile kredi kartınız arasında bir bağ kuruyor diyebilirim. Günümüzde internet alışveriş’i oldukça basit ve bir o kadarda tehlikeli olabiliyor. Paypal ise size kredi kartınızın numaralarını direk kullanmadan sadece mail adresiniz ile alışveriş  yapmanızı sağlıyor. Diyeceksiniz bunun bize sağladığı güven yada güvenliği ne? Yada birisi mail adresimi ve şifremi aldığında direk olarak kredi kartımdan alışveriş yapabilirmi? Bunların cevabını yazının devamında ayrıntılı bir şekilde anlatacağım.

Paypal nedir ve nasıl üye olunur?

Bilmeyenler yada yeni başlayanlar için konunun en başından alacağım. Kendi sitesinde kendini; online ödeme yapmanın en güvenli ve kolay yolu, olarak tanımlayan paypal sistemi bana göre gerçekten kolay ancak güvenli olmasını kullanıcının sağlayacağı bir sistem. Önceki zamanlarda Türk bankalarında işlem yapmayan paypal hatasını çok geçmeden anladı ve yakın zamanda hem Türkçe oldu hemde Türkiye bankaları ile işlem yapmaya başladı.

Paypal’a üye olurken size ilk olarak paypalı ne amaçla kullanmak istediğiniz sorulur. Bunlar kişisel, premier ve iş hesaplarıdır. Premier hesap online satış yapan kişiler için , İş hesabıda kurum ve kuruluşlar için idealdir. Biz kişisel hesabı inceleyeceğimiz için diğerlerini anlatma ihtiyacı duymuyorum.

Amacımınızı belirttikten sonra sizden standart bir üye kayıt formu gibi bir formda ad soyad, adres ve diğer iletişim bilgileri istenir. Burada dikkat etmemiz gereken mail ve şifreniz olacaktır. Size tavsiyem mail adresinizin  şifresi ile paypal şifrenizi farklı tutmanız. Bunu neden söylediğime gelince olurya birisi mail hesabınızı ele geçirdiğinde paypal şifreniz farklı olduğu için paypal hesabınıza sizin önce mudahale ederek hesabınız ile bir işlem yapmanızı engellemek. Üye kayıt formunu doldurduğumuzda eğer hemen alışveriş yapmanız gerekiyorsa altta sizden kredi kartı bilgilerinizi isteyecektir.  Bana sorarsanız bunu üye olduktan sonra yapmanızı öneriyorum nedeni ise aşağıda açıklayacağım kredi kartı ile ilgili bilgilendirmeler olacaktır.

Paypal hesabınıza kredi kartı eklemek?

Üyeliğimizi tamamladıktan sonra sırada paypal hesabınız ile kredi kartınızın ilişkilendirmesini yapacağız. Bu işleme geçmeden önce size bir öneride bulunmak istiyorum. Ülkemiz bankalarının çoğunda kredi kartınıza ek olarak sanal kart oluşturabilme özelliği vardır. Bankanıza bu başvuruyu yaptığınızda size kredi kartınız ile bağlantılı bir sanal kredi kartı oluşturacaktır. Normal kredi kartının tüm özelliklerine sahip olan sanal kredi kartının en önemli özelliği kullanabilir bakiyesinin geçici olarak istediğiniz miktarda yükseltilebilir olmasıdır.

Örnek olarak normal kredi kartınızın bakiyesi 100TL ise siz bunun 50TL sini sanal kredi kartınıza belli bir süreliğini aktarabiliyorsunuz ve alışverişinizi sanal kredi kartı ile yapabiliyorsunuz. 50TL nin 30TL sini harcadığınızda kalan 20TL belirttiğiniz süre tamamlandığında kullanmadığınız 20TL lik bakiyeniz 0TL oluyor. Bu sayede sanal kredi kartınızın numarasını çaldırsanız bile çalan kişinin bir işine yaramıyor çünki bakiyesi 0TL.

Benim tavsiyem ise bankanız ile irtibata geçip bir sanal kredi kartı oluşturarak normal kredi kartınızı internet ortamından uzak tutmanız. Bu sayede güvenliğinizi maximum düzeye çıkarmış oluyorsunuz. Hesabınıza girdiğinizde Profil bölümünden Kredi kartı ekle/kaldır kısmına geliyoruz ve Kart Ekle butonuna tıklıyoruz. Eğer yukarıda vermiş olduğum tavsiyeme uyarsanız sizden sanal kredi kartınızın yada normal kredi kartınızın numaraları isteniyor.

Gereken bilgileri girdiğinizde önce kredi kartınızın gerçekliği kontrol ediliyor (bu işlem kısa sürer) gerçekliği kabul edilen kredi kartınızın size ait olup olmadığının kontrolü için kartınızdan bir miktar para çekiliyor. Eğer sanal kredi kartı kullanıyorsanız bu işlemi hafta içi yapmanızı ve kredi kartınızdan 5TL lik bir miktarı sanal kartınıza maximum süre vererek aktarmanızı öneririm. Bu işlem bir yada iki gün sürebilir. Çekilen miktar önemli değil önemli olan kredi kartınızdan para çekerken kart ekstrenizdeki çekilen paranın açıklamasındaki 4 haneli şifredir. Paypal sizden bu şifreyi kredi kartınızın size ait olup olmadığını kontrol etmek için istiyor. 4 haneli şifreyi onaylama kutusuna girdiğinizde eğer doğru şifreyi girerseniz işleminiz tamamlanmış kredi kartınızı ilişkilendirmiş oluyorsunuz.

Paypal ile alışveriş;

Türk alışveriş sitelerinde henüz yaygınlaşmayan hatta bulunmayan paypal sistemi genellikle yurt dışı alışverişlerinde kullanılmaktadır. Genelde paypal sistemini kullanan alışveriş siteleri bunu ya anasayfalarında yada ödeme sayfalarında belirtirler. Size örnek yurt dışından alışveriş yapabileceğiniz eBay ve DealExtreme sitelerini örnek verebilirim. Yurdumuzda paypal sistemini genel olarak hosting satıcıları kullanırlar örnek olarak Vital Hosting‘i verebilirim. Yapmanız gereken tek şey ise alışveriş sepetini doldurmak ve ödeme bölümüne geldiğinizde paypal ödeme şeklini seçmektir. Ondan sonra size paypal mail adresini ve şifreniz istenecektir. Ödemeyi onayladığınızda ise ödeme ücreti kredi kartınızdan kesilecektir.

Paypal ile aynı zamanda başka bir paypal hesabına para gönderebilir yada alabilirsiniz. Sadece mail adresinizi kullanarak paypal hesapları arasında para transferi yapabilirsiniz. Örnek olarak, İnternette iş yaptırdığınız bir tasarımcıya para ödemeniz gerekiyor ancak nakit paranız yok havale yada eft yapabilecek durumunuz da yok eğer karşınızdaki tasarımcının bir paypal hesabı varsa kredi kartınız yardımı ile paypaldan tasarımcınıza ödeme yapmanız mümkündür. Aynı şekilde sizde paypal hesabınıza başka birinden ücret alabilirsiniz.

Aldığınız ücreti banka hesabınıza aktarmak için ise kredi kartı eklerken yaptığımız işlemleri banka hesabı eklemek için yapıyorsunuz ve ücretinizi paypal’dan banka hesabınıza aktarabiliyorsunuz.

Paypal kullanmasını bilenler için gerçekten güzel bir sistemdir. Üstte anlatmak istediklerimi uyguladığınız sürece bence başınız ağrımaz ve paypal sistemini verimli bir şekilde kullanırsınız.  Gerisi size kalmış www.paypal.com

70 yorumlar On Paypal nedir? Nasıl kullanılır?

  • @Zehra, Bazı kartlarda destek veriyor diye biliyorum ancak genel olarak VISA veya MASTERCARD desteği var ülkemiz için.

    @Çağrı, Banka kartları konusunda pek bir bilgim yok ancak birkaç karta destek veriyor diye biliyorum.

    @Onur, Ebay Türkiyede bulunan Gittigidiyor gibi bir aracı site, Sen diyorsun ki aracı site olmadan da direk paramı gönderdiğimde Paypal bana paramı geri alabilme garantisini verir mi? Bilgim kadarı ile bu garantiyi vermiyor. Nasıl ki sen birine havale yaptığın zaman paranı geri almak için gönderdiğin kişi ile irtibata geçeceksin buda aynen öyle. Her halukarda satıcı veya sen, ikinizden birisi muhakkak o riske girecek.

  • merhaba, bir sorum olacaktı, Paybal’daki hesaba dolar olarak gönderilen paraları acaba yapı kredideki hesabımdan alabilir miyim? illaki kredi kartı mı kullanmak gerekiyor transfer için? Ve transfer için de bir ücret alınıyor mu? Sayın Spaksu cevaplarsanız sevinirim.

  • arkadaşların sorduğu gibi benim kıredi kartım yok acaba paypal ı kullanmAM İÇİN KIREDİ kartımızın olması lazımmı veya hesab kartı olurmu ama önemlisi hiç kartımız olmadan paypal ı kullanabilirmiyiz. paypal hsbıma nasıl para atıp başka hsb parayı transfer edebilirimher iki hsb da kıredi kartı kullanmada kart kullanmadan

  • arkadaşlar ben belli bir ücret karşılığında anket doldurdum ve paypal hesabı açtım ve orada para birikiyor ama sorun orada biriken parayı ben nasıl çekecem birde kredi kartım yok eşimin kredi kartıyla sanal hesap açtırsam ben oradan eşimin hesabına para aktarabilirmiyim lütfen bana bilgi verirmisiniz

  • @Bülent bey bu konuda pek bir bilgim yok. Ancak bildiğim kadarı ile tanımlı normal banka hesabınız varsa “Withdraw” bölümünden minimum $10 miktar olmak üzere hesabınıza ücretsiz bir şekilde paypalda bulunan paranızı aktarabiliyorsunuz bu işlem 5 ila 7 günde tamamlanıyor. Aynı şekilde $5 dolarlık bir kesim ile VISA kredi kartınızada paypal hesabınızdaki miktarı aktarabiliyorsunuz. Tabi öncelikle bu kartlar tanımlı olması gerekiyor. Lakin banka kartlarında hangi bankalar paypalı destekliyor bu konuda bir bilgim yok yani banka kartınızı tanımlarken sorun çıkabilir.

    @Ender bey öncelikle lütfen Türkçe’mizi düzgün kullanalım. Kredi kartı yada bir banka hesabınız olmadan paypal’a üye olmanız mümkün lakin herhangi bir para transferi yapabilmeniz için paypal hesabınızda bir gerçek hesap tanımlı olması gerekiyor. Bu nedenle paypalı aktif olarak kullanabilmek için bir hesap tanımlamanız gereklidir.

    @Helile Bülent beye verdiğim cevabı okursan sende aradığın soruya cevap bulabilirsin.

  • SA paypal icin hangi kart olmali benim is banknin kartim var o olmiyor

  • mustafa asım altay

    çok güzel bir açıklama ve aydınlatıcı aklımızda tek soru dahi kalmadı teşekkürler

  • peki paypal’da tüketici hakları nasıl işliyor? daha önce yaptığım bir alışverişte aldığım ürün problemli çıktı, Paypal önce satıcı ile anlaşmamızı öneriyor daha sonra açık vaka oluşturdum fakat sonuç alamadım, ödediğim ücreti talep ettim ama satıcı göndermedi. Şimdi bu vakada kaldırılmış durumda.

  • Sn Spaksu,
    Aklıma takılan yeri sormak istiyorum.
    Güvenlik açısından sanal kredi kartı açmayı ve Paypal’ın sanal kredi kartının kullanılır olduğunu denetleyip onaylaması için 5 Tl yatırılmasını önermişsiniz.Benim yapacağım alışveriş tutarı 85 Tl.Sizce hemen sanal kredi kartı oluşturup ilk adımda alışveriş tutarı(85Tl) ile 5 Tl mi yatırmalıyım ,yoksa sanal kredi kartını açtırıp 5 Tl yatırıp Paypal’ın denetleyip onaylamasından sonra alışveriş ücretini(85TL) mi yatırmalıyım ?
    Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim…

  • @Zippo 5YTL yatırın dememin sebebi sanal kartınızı paypal hesabınıza tanımlarken paypalın yaptığı bir provizyon işlemidir. Provizyon işlemini yapmadan zaten o kredi kartı ile paypal hesabınızı özleştiremezsiniz. Yani kullanamazsınız. Kısaca önce 5TL yatırıp provizyon işlemini yerine getirin daha sonra alışveriş işlemlerinizi yapın.

  • En kısa zamanda bu işlemi yapacağım.
    Gösterdiğiniz ilgiden dolayı çok teşekkür ederim.

  • herkese iyi günler dilerim spaksu bey size sorum olucaktı.
    Öncelikle paypal da satıcılık yapıyorum.birisiyle alışveriş yaptığımız zaman paypaldan para gönderdi diyelim direk benim paypal hesabında yansıyormu yoksa birkaç günlük bir süre alıyormu? Birde bu para benim paypal hesabıma geldi banka kartımıza (vadesiz hesaptaki) kaç gün içinde yatıyor.

  • Paypal güzel hizmetler sunuyor ama son yapılan değişikliklerden sonra yurtdışı ödemelerinde bir türlü paypal hesabımızdaki bakiyeyi kullanamıyoruz, herhangi bir çözümü varmı?

  • Daha önceleri duymuştum ama burdaki yazı açıklamalarından sonra bilhassa sanal kartımı nasıl kullanacağım hakkındaki bilgiden sonra bende üye oldum. Teşekkürler, ellerinize sağlık.

  • ellerinize sağlık çok güzel bir yazı olmuş;=

  • bilgilendirici olmuş.

  • ben anket sitelerine üyeyim dün üye oldum bir anket sitesinden 9 tl kazndım bunu paypala nasıl aktaracam bilen var mmı

  • ben paypal la hesap açtım ama onaylı olamıyorum . Paypal hesabıma paramı yatırmam gerekiyor .Ayrıca halk bankası vıza ateme kartım var ama olmuyor yardım acil lütfen.

  • Slm kredi kartı şartmı paypala üyelik için

  • Merhaba Spaksu,

    Paypal hesabı oluşturdum. Kredi kartı madurlarından olduğum için şu an ne kredi kartım ne de banka hesabım var.

    Paypal kullanarak herhangi bir ödeme yapmayacağım ancak, Paypal üzerinden bana gönderilecek olan ödemeler var.

    Bu ödemeleri nasıl tahsil edebilirim? Ayrıca, Paypalla ödemeyi çek’le de yapabiliyorlarmış. Paypal çekini tahsil edebileceğim banka yada finans kuruluşu biliyormusunuz.

    Kredi kartım ya da banka hesabım olmadan Paypal’ı kullanmak hayalmidir.

    Selamlar..

Bi Yanıt Bırak:

E-posta hesabınız yayınlanmayacak.

© 2006-2023 Tüm hakları Spaksu Markasına aittir.
Bu site ve içeriği, Kullanım Kuralları kapsamında belirtilen koşullar çerçevesinde kullanılmalıdır. Hiçbir şekilde site ve içeriğinin tamamı veya bir bölümü, Kullanım Şartları yerine getirilmeden özel izin alınmadan kopyalanamaz, dağıtılamaz, yeniden yayınlanamaz, çoğaltılamaz veya başka bir ortamda kullanılamaz