Eskiden sadece ülkelerin sahip olduğu keşif, gözlem ve istihbarat uyduları artık günümüzde bazı teknoloji şirketlerin de sahip olduğu bir araç haline geldi. Bu nedenle ülkelerin gizli kalması gereken yerleşkelerin uzaydan çekilen görüntülerine artık isteyen herkesin erişebilir durumda olması maalesef bu konudaki gizlilik ihlalini veya güvenlik açığını gözler önüne seriyor.
Etiket: ustkisim
6557
Bilgi Güvenliği konusunda Türkiye'nin farkındalık derecesi maalesef çok düşük seviyelerde. Daha ilk cümlemden bu değerlendirmeyi yapmak için aceleci davrandığımı düşünebilirsiniz ancak insanlarımız kendi bilgilerini korunma konusunda yeterli bilgiye ve farkındalık seviyesine sahip olmadığını bu yazıyı okuyunca anlayacaksınız. Bu nedenle herhangi bir ifşa haberi veya dedikodusu çıktığı zaman insanımız hemen başkalarını ve/veya kamu kurumları suçluyor. Bu kapsamda bilgileri korumaya çalışan, işleri bu olan insanların suçlanmaları maalesef kaçınılmaz hale geliyor. Bu konuyu biraz daha net anlayabilmek adına senaryolar ile örneklemeler yaparak nacizane açıklamak istiyorum.
Günümüzde siber uzayda "Parola Güvenliği" konusu kurum, kuruluşların ve bireysel kullanıcıların ciddiye alması gereken en önemli meseledir. Bu nedenle gerçek anlamda bu konudaki en temel tedbirleri almamız şarttır. Ama uygulamada maalesef kimse parola güvenliği konusunda uygulanabilirliği çok basit olan kurallara uymuyor ve her yerde sürekli olarak bahsedilen bu basit tedbirleri almıyorlar.
2014 yılında Facebook, WhatsApp'ı satın aldığından bu yana kullanıcılar iki platform arasında bir veri akışı olup olmayacağı konusunda merak içine girdi ve dolayısı ile endişelendi. 2016 yılında WhatsApp'ın Facebook ile daha fazla veri paylaşımı için attığı adım ile ilgili olarak çoğu kişi bu hafta gelen bildirim ile adeta uyanış yaşadı. Pazartesi günü, gelen bildirim ile "genelde" iş (business) kullanıcılarını ilgilendiren WhatsApp iletişim verilerinin nasıl saklanacağı konusundaki uygulamayı genişletmek için kullanım şartlarını ve gizlilik politikasını güncelledi.
Günlük yaşantımızda her yerde logoları görürüz. Bu konuda herkese bir soru sorsak, size bildiği veya tahmin ettiği bir şeyler anlatabilir. Hazırlanışı gereği logolar fikri, markayı veya karmaşık bir şeyi basitleştirerek temsil edebilir. En basit hali ile logonun amacı budur diyebiliriz. Grafik tasarımcı David Airey'in BBC Archive için hazırladığı Logoların Gizli Dili başlıklı bir video çalışmasını Türkçe'ye çevirerek sizlere Youtube kanalımda sunmak istedim. Yazının devamında video ve video metnini bulabilirsiniz. Keyifli seyirler.
The Spinoff karikatüristi Toby Morris, Dr. Siouxsie Wiles'in yardımıyla Covid-19 Koronavirüs'ü hakkındaki üç önemli noktayı bizlere küçük karikatür animasyonu ile bilgilendirme hazırlamış. Bende Toby Morris'ten müsade alarak bu çalışmayı Türkçe'ye çevirip Covid-19 Koronavirüs ile ilgili güzel bir bilgilendirme hazırlamış oldum. Yazının devamındaki keyifli küçük animasyonlar ile desteklenen bu çalışmayı okuyarak Covid-19 Koronavirüsü ile ilgili bilmemiz gereken üç basit ama etkili noktayı öğrenebilirsiniz. Keyifli okumalar.