Günlük yaşantımızda her yerde logoları görürüz. Bu konuda herkese bir soru sorsak, size bildiği veya tahmin ettiği bir şeyler anlatabilir. Hazırlanışı gereği logolar fikri, markayı veya karmaşık bir şeyi basitleştirerek temsil edebilir. En basit hali ile logonun amacı budur diyebiliriz. Grafik tasarımcı David Airey'in BBC Archive için hazırladığı Logoların Gizli Dili başlıklı bir video çalışmasını Türkçe'ye çevirerek sizlere Youtube kanalımda sunmak istedim. Yazının devamında video ve video metnini bulabilirsiniz. Keyifli seyirler.
Etiket: çalışma
Geçen sene yayınladığım "2018’in En iyi logo tasarım eğilimleri ve ilhamlıklar" yazısının üstünden geçen bir yıl sonucunda tasarım eğilimleri kendini geliştirerek yeni eğilimler ortaya çıktı. Resmi 2019 logo tasarım trendleri raporu, LogoLounge sitesinden Bill Gardner tarafından yayınlandı. Bu rapor, son 1 yılda tasarlanan 272.000’den fazla logoyu dikkatle analiz ederek, yıl için ortaya çıkan eğilimlere katkıda bulunanları bir araya getirerek hazırlanan önemli bir çalışmadır. Bulgular ve içgörüler yazının devamında mevcuttur.
Darren Rawlings'in hazırladığı Little Heroes isimli küçük kahramanlar tasarım serisinden ilham alarak hazırladığım "2D Türk Kahramanlarımız" serisini sizlerle paylaşmak isterim. Şuan için sadece 5 tane hazırladım ancak hem çeşit hem de farklı hareketlerdeki şekilleri ile devamını getirmeyi planlıyorum ve bu konuda ki fikirlerinize de açığım. Umarım beğenirsiniz.
Faheema Patel isimli bir illüstratörün hazırladığı bir çalışmadaki fikri ile yola çıktığım bu tipografi çalışmalarımı sizlerle paylaşmak istedim. Fikir şudur ki; Allah (CC) ismini Türkçe harfler kullanarak yazıp üzerine de Arapça unsurlar (esre, ötre, şedde gibi) ekleyerek farklı bir tipografi çalışması hazırlayarak farklı bir yazı stili elde etmek. Faheema bunu çok güzel şekilde başarmış. Bende onun çalışmasını dijital ortamda tekrar hazırladım ve bunu, Muhammed (SAV), Besmele ve Eşhedü kelimelerine de uygulamaya çalıştım. Ortaya bence güzel çalışmalar çıktı. Peki sizce çalışmalarım nasıl olmuş? Ve aklınıza bu şekilde uygulama yapabileceğimiz başka kelime ve fikirler geliyor mu?
Mellbourne'da bir reklam ajansında çalışan Nikko de Jesus isimli bir tasarımcı, çalıştığı firmada öğrendiği önemli 10 dersi minimal görseller ile basitçe bizlere anlatmış. Bizlere iyi bir tasarımcı olmak konusunda yardım edebileceğini düşündüğü bu metotları sizlerle paylaşmak istedim. Nikko'nun açıklamalı orjinal blog yazısına ise buradan ulaşabilirsiniz.
Uzun zaman önce sizlere Dribbble sitesinin ne olduğunu ne işe yaradığını burada anlatmıştım. Ama kısaca açıklamak gerekirse tasarımcıların çalışmalarını diğer tasarımcılar ile paylaşarak yorumlar beklediği veya daha iyisini yapmak konusunda yardımlar aldığı bir ortam şeklinde açıklayabiliriz. Bazen ise tasarımcılar çalışmalarının kaynak dosyalarını da ücretsiz şekilde sunmak isterler. Bu tasarımları kolayca bulabilmek için sizlere yardımı olması açısından alttaki bağlantıyı veriyorum ki özellikle yeni başlayan tasarımcılar için çok geniş bir kaynak olabileceğini düşünüyorum.
Dribbble 'Freebie' etiket araması.Bir tasarımcısınız ve bir web sitesini veya bir grafik çalışmasını beğenmediniz, daha iyisini yapabileceğinizi düşünüyorsunuz ve bu konuda güzel birçok fikriniz var. Hiç vakit kaybetmeden YAPIN! Ve paylaşmaktan hiç çekinmeyin. Eğer bu siteye ya da grafik çalışmasına karşı yapacağınız bir çalışma yoksa fikrinizin çalınacağına dair bir kaygınızın olmaması lazım. Bunu yapmak sizi uluslararası meydan da kendinizi ve portföyünüzü herkese göstermeye yarayacak önemli bir etkendir.