bilgi – SPAKSU™ Blog [fdx-switch-link]

Safa.com.tr Alan Adı Uyuşmazlığı ve Hakem Kararı: İnceleme ve Sonuçlar

Önceden belge ibraz ederek satın almanız gereken .com.tr alan adları, 14 Eylül 2022 tarihinde TRABİS’in hizmete alınmasıyla beraber belgesiz olarak alınabilir hale gelmişti. Bu sebeple birçok firma, kişi ve kuruluş bu tarihten itibaren belgesiz olarak alınabilen bu alan adlarını satın almaya başladı. Bu kapsamda kendimi tanıtabilmek ve insanların hakkımdaki bilgilere daha kolay erişebilmesini sağlamak amacıyla boşta olan safa.com.tr alan adını fark ettim ve satın aldım. Bu haberi hem LinkedIn hem de Twitter sosyal ağları üzerinden sevinçle duyurdum. Sevincim, boşta olan ve jenerik olabileceğini düşündüğüm dört harfli bir alan adını elde etmemden kaynaklanmaktadır.

🔖 Devamını Oku

Bilgi Güvenliği Kapsamında Hangi Bilginin Paylaşılıp Paylaşılmayacağı Konusunda Bir Kavram ve Tedbir Önerisi

Şirketler tarafından kişilerden istenen belgelerde yer alan bilgilerin kişilerden istenen bilgilerden daha fazla bilgiyi barındırması, yine kişilerden istenen bilgi, belge ve diğer verilerin gerçekten gerekli olup olmadığının belirlenmesi, kişiye özel bilgi / veri olarak KVKK'da belirtilmiş özel nitelikli veya nitelikli verilerin ne zaman, nerede, ne gerekçe ile ve kimlerle paylaşılması gerektiği gibi konuların vatandaşlarca bilinmemesi konusunda öneri niteliğinde bir yazıyı sizlerle paylaşmak istedim.

🔖 Devamını Oku

ISO 27001:2022’deki 11 yeni güvenlik kontrolünün ayrıntılı incelemesi

ISO 27001 süreçlerini yürüten bir çalışansanız, muhtemelen bu standardın 2022 sürümünde yapılan değişiklikler konusunda hangi uygulamaları yapmanız gerekeceğini merak ediyorsunuzdur. Bir önceki ISO 27001 ve ISO 27002'deki 2022 Sürüm Değişiklikleri Hakkında Faydalı Bilgiler yazısında sizlere bahsettiğim, ISO 27001’e eklenen 11 yeni güvenlik kontrollerini tek tek bu yazıda ele alacağım.

🔖 Devamını Oku

Uzaydaki Gözlem Uydularından Gelen Gizlilik Tehlikesi

Eskiden sadece ülkelerin sahip olduğu keşif, gözlem ve istihbarat uyduları artık günümüzde bazı teknoloji şirketlerin de sahip olduğu bir araç haline geldi. Bu nedenle ülkelerin gizli kalması gereken yerleşkelerin uzaydan çekilen görüntülerine artık isteyen herkesin erişebilir durumda olması maalesef bu konudaki gizlilik ihlalini veya güvenlik açığını gözler önüne seriyor.

🔖 Devamını Oku

Senaryolar Üzerinden Türkiye’nin Bilgi Güvenliği Farkındalık Seviyesi

Bilgi Güvenliği konusunda Türkiye'nin farkındalık derecesi maalesef çok düşük seviyelerde. Daha ilk cümlemden bu değerlendirmeyi yapmak için aceleci davrandığımı düşünebilirsiniz ancak insanlarımız kendi bilgilerini korunma konusunda yeterli bilgiye ve farkındalık seviyesine sahip olmadığını bu yazıyı okuyunca anlayacaksınız. Bu nedenle herhangi bir ifşa haberi veya dedikodusu çıktığı zaman insanımız hemen başkalarını ve/veya kamu kurumları suçluyor. Bu kapsamda bilgileri korumaya çalışan, işleri bu olan insanların suçlanmaları maalesef kaçınılmaz hale geliyor. Bu konuyu biraz daha net anlayabilmek adına senaryolar ile örneklemeler yaparak nacizane açıklamak istiyorum.

🔖 Devamını Oku

İleti Yönetim Sistemi ile E-posta, SMS ve Arama İzinlerinizi Yönetin

Ülkemizin bilgi güvenliği konusunda bilinçli hale gelmesi veya gelmeye çalışması yönünde olumlu günler geçirdiğimiz şu dönemde hizmete giren güzel bir servisi sizlere tanıtmak isterim. Öncelikle "Spam" kavramını bir öğrenmemiz lazım. Nedir bu Spam? "Yığın mesaj ya da spam, e-posta, telefon, faks gibi elektronik ortamlarda çok sayıda alıcıya aynı anda gönderilen gereksiz veya uygunsuz iletilerdir. En yaygın spam türleri reklamlar ve ilanlardır." Peki bu yığın mesajlarından sizi kurtarabilecek bir yöntem var mı? Artık var! 1 Ocak itibariyle devreye giren İleti Yönetim Sistemi (iys.org.tr) bu konuda kullanıcılar için önemli bir hizmet olarak devreye girdi.

🔖 Devamını Oku

Whatsapp aslında yıllardır verilerinizi Facebook ile paylaşıyor

2014 yılında Facebook, WhatsApp'ı satın aldığından bu yana kullanıcılar iki platform arasında bir veri akışı olup olmayacağı konusunda merak içine girdi ve dolayısı ile endişelendi. 2016 yılında WhatsApp'ın Facebook ile daha fazla veri paylaşımı için attığı adım ile ilgili olarak çoğu kişi bu hafta gelen bildirim ile adeta uyanış yaşadı. Pazartesi günü, gelen bildirim ile "genelde" iş (business) kullanıcılarını ilgilendiren WhatsApp iletişim verilerinin nasıl saklanacağı konusundaki uygulamayı genişletmek için kullanım şartlarını ve gizlilik politikasını güncelledi.

🔖 Devamını Oku

© 2006-2023 Tüm hakları Spaksu Markasına aittir.
Bu site ve içeriği, Kullanım Kuralları kapsamında belirtilen koşullar çerçevesinde kullanılmalıdır. Hiçbir şekilde site ve içeriğinin tamamı veya bir bölümü, Kullanım Şartları yerine getirilmeden özel izin alınmadan kopyalanamaz, dağıtılamaz, yeniden yayınlanamaz, çoğaltılamaz veya başka bir ortamda kullanılamaz